Składniki (na 4 sztuki):
- 4 jajka
- 200g mąki gryczanej
- 150g jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy (np. oregano, sól, pieprz, curry, papryka)
- ulubione dodatki
Zaczynamy od oddzielenia białek i żółtek. Do tych drugich dodajemy jogurt, mąkę, przyprawy, proszek i wszystko mieszamy. Masa jest sucha, ale czeka na białka :) Należy je ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli, partiami dodawać do masy.
Całość jest bardzo gęsta. Dolałam do niej nieco wody (myślę, że ok. 100 ml). Rozgrzewamy patelnię teflonową i gdy jest bardzo ciepła, wylewamy nieco masy. Rozprowadzamy ją okrężnymi ruchami po patelni. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Wybrałam sałatę, ser, wędlinę drobiową, pomidora, ogórka i sos czosnkowy, mniami! Zrobiłam już pudełka na jutro dla całej rodziny, teraz mogę spokojnie obejrzeć serial. Tak, maturzyści również czasami odpoczywają. Miłego wieczora :)
Takiego omleta zjadłabym najchętniej z czekoladą i masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuń