piątek, 29 stycznia 2016

PLACUSZKI RYŻOWE

Zostałam dziś w domku i oficjalnie mogę stwierdzić, że mam ferie! I choć potwornie ciężko było mi wstać z łóżka, pokonałam siłę przyciągania :D 
Ostatnio rzuciłam się na głęboką wodę i kupiłam mąkę ryżową. Moja mama dawno temu próbowała zrobić z niej naleśniki, ale źle dobrała proporcję i nikt nie wspomina ich dobrze. Pomyślałam, że może czas spojrzeć na ten skarb z innej perspektywy i dać mące drugą szansę :) 

Składniki (u mnie ponad 20 placuszków):
  • szklanka mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • mleko (do uzyskania konsystencji)






Przygotowujemy sobie dwie miski. 
Do jednej wbijamy białka, do drugiej żółtka razem z mąką, jogurtem, proszkiem i cukrem. Miksujemy.
Masa jest sucha jak wiór, więc dolewamy trochę mleka (dosłownie kilka łyżek).








Białka ubijamy ze szczyptą soli. Potem przekładamy je stopniowo do waniliowej masy :) 











Smażymy placuszki na suchej, dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. 
Na małym ogniu dosłownie po 30 sekund z każdej strony.




Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie jest to jogurt, dżem rabarbarowo-truskawkowy i owoce :)
Naprawdę zachęcam do wypróbowania przepisu, bo to jedno z lepszych śniadań jakie jadłam, skromnie rzecz ujmując :D
Przyjemnego piątku! :) 






Cała masa ma: 703,8 kcal | 29,13 g B | 15,32g T | 113,13g W
Jeden placuszek ma ok: 34 kcal | 1,4g B | 0,8g T | 5,4g W

0 komentarze:

Prześlij komentarz