Składniki (dla 4 osób):
- 4 piersi z kurczaka
- opakowanie kremowego serka
- 3 papryki (u mnie 1,5 żółtej i 1,5 czerwonej)
- pół cebuli
- sól, pieprz, koperek, zioła prowansalskie, papryka słodka
- do wyboru: kasza, ryż lub ziemniaki
Cebulę i papryki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie przekładamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.
Piersi przyprawiamy - solą, pieprzem, papryką i ziołami. Następnie każdą z nich nacinamy w ten sposób, aby powstała w niej "kieszonka" do której będziemy później nakładać farsz.
Kiedy farsz będzie chłodny dodajemy do niego koperek i kremowy serek. Całość mieszamy. Rozgrzewamy i natłuszczamy patelnię. Teraz do piersi nakładamy po dwie łyżki serka i delikatnie kładziemy na patelnię.
Podlewamy mięso wodą, przykrywamy i dusimy. Myślę, że ok. 4-5 minut z jednej strony. Następnie przewracamy na drugą i powtarzamy czynność.
Kurczaka podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Tych ostatnich nie darzę specjalną sympatią dlatego wybrałam kaszę gryczaną :) A, no i oczywiście porcja warzyw! Myślę, że to ciekawa alternatywa dla zwykłego schabowego. Miłego wieczora ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz