czwartek, 28 kwietnia 2016

KURCZAK FASZEROWANY PAPRYKOWYM SERKIEM

Jutro kończę szkołę - ta myśl sprawia, że do mojej twarzy przykleja się uśmiech! Maj na pewno będzie męczący ze względu na ilość egzaminów, ale prędzej czy później również to będzie już za mną. Nie chcę panikować, a nawet jestem pełna nadziei, że wszystko pójdzie po mojej myśli. Podrzucam wam dziś pomysł na obiad - prosty, szybki, niewymagający wielu składników, ani olbrzymich umiejętności kulinarnych. Zapraszam na kurczaka :) 


Składniki (dla 4 osób):
  • 4 piersi z kurczaka
  • opakowanie kremowego serka
  • 3 papryki (u mnie 1,5 żółtej i 1,5 czerwonej)
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, koperek, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • do wyboru: kasza, ryż lub ziemniaki







Cebulę i papryki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie przekładamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.











Piersi przyprawiamy - solą, pieprzem, papryką i ziołami. Następnie każdą z nich nacinamy w ten sposób, aby powstała w niej "kieszonka" do której będziemy później nakładać farsz.











Kiedy farsz będzie chłodny dodajemy do niego koperek i kremowy serek. Całość mieszamy. Rozgrzewamy i natłuszczamy patelnię. Teraz do piersi nakładamy po dwie łyżki serka i delikatnie kładziemy na patelnię.











Podlewamy mięso wodą, przykrywamy i dusimy. Myślę, że ok. 4-5 minut z jednej strony. Następnie przewracamy na drugą i powtarzamy czynność. 










Kurczaka podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Tych ostatnich nie darzę specjalną sympatią dlatego wybrałam kaszę gryczaną :) A, no i oczywiście porcja warzyw! Myślę, że to ciekawa alternatywa dla zwykłego schabowego. Miłego wieczora ;) 



0 komentarze:

Prześlij komentarz