Składniki (blacha 25x25):
- 3 banany
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 200g mąki
- 4 łyżeczkii nasion chia
- 4 łyżeczki siemienia lnianego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- wybrane przyprawy (np. cynamon, kakao, imbir itd.)
Na początku rozgniatamy banany. Dodajemy do nich 2 jajka, a potem olej kokosowy w płynnej konsystencji. Całość mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy.
Teraz do składników suchych dodajemy mokre (nie odwrotnie!) i przez chwilę mieszamy. Wrzucamy siemię i nasiona chia. Mieszamy dosłownie 10 sekund, tak, aby nasiona utonęły w cieście.
Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy przez 50-55 minut w 170-180 stopniach. Nie wiem jak wam, ale mi taki chlebek kojarzy się ze smakiem słodkim, więc zajadałam go z daktellą, masłem orzechowym i jabłkami, pychota! Ale jeśli lubicie eksperymenty i nowe smaki - koniecznie dajcie znać jak wrażenia :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz