poniedziałek, 2 maja 2016

CHLEBEK BANANOWY Z CHIA I SIEMIENIEM LNIANYM

Okej, nareszcie znalazłam chwilę aby tu wskoczyć. Jakaś drobna przerwa między rozwiązywaniem arkusza z matmy, robieniem obiadu i nauką z polskiego.. Nawet sobie nie wyobrażacie, jak bardzo chciałabym mieć to już za sobą. W każdym bądź razie nie mogę już patrzeć na książki, a jutro będę leżeć cały dzień do góry brzuchem! Planuję również drobną metamorfozę bloga i.. jak to ładnie nazwać.. poszerzenie tematyki? Wszystko będzie zauważalne przy następnym poście, a póki co - chlebek bananowy poleca się na śniadanie :) 


Składniki (blacha 25x25):
  • 3 banany
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 4 łyżeczkii nasion chia
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • wybrane przyprawy (np. cynamon, kakao, imbir itd.)





Na początku rozgniatamy banany. Dodajemy do nich 2 jajka, a potem olej kokosowy w płynnej konsystencji. Całość mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy.











Teraz do składników suchych dodajemy mokre (nie odwrotnie!) i przez chwilę mieszamy. Wrzucamy siemię i nasiona chia. Mieszamy dosłownie 10 sekund, tak, aby nasiona utonęły w cieście.









Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy przez 50-55 minut w 170-180 stopniach. Nie wiem jak wam, ale mi taki chlebek kojarzy się ze smakiem słodkim, więc zajadałam go z daktellą, masłem orzechowym i jabłkami, pychota! Ale jeśli lubicie eksperymenty i nowe smaki - koniecznie dajcie znać jak wrażenia :) 





0 komentarze:

Prześlij komentarz