Składniki (na 2 omlety):
- 3 żółtka
- 4 białka
- 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
- gruszka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon, imbir, szczypta chili
- kilka kropel wybranego aromatu
Zaczynamy od obrania gruszki, potem ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy do niej szczyptę chili i imbir. Mieszamy. Wbijamy do tej samej miseczki żółtka, dodajemy mąkę, proszek, cynamon i aromat. W osobnej, większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię (ja użyłam oleju kokosowego). Wyszły mi dwa omlety - mniejszy i większy. Ten drugi rozpadł się na mniejsze części przy przewracaniu, dlatego myślę, że z tych proporcji można zrobić 3 trochę mniejsze i wszystko nadal będzie w jednym kawałku :D
Śniadanko podane z waniliowym danio, kiwi i wiórkami kokosowymi :) Miłego wieczoru, ze mną dziś notatki z oświecenia..
Mmm... Musi być pyszny! Na pewno skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuń