Składniki (1 duża porcja lub 2 mniejsze):
- 100g kaszy jaglanej (torebka)
- 200ml mleka 2%
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta chili
Mleko i wodę wlewamy do małego garnuszka, dodajemy przyprawy i lekko zagotowujemy. Kaszę wrzucamy na sito, przelewamy wrzątkiem, potem zimną wodą. Dodajemy do mleka i gotujemy dalej.
Kiedy całość zacznie bulgotać wyłączamy gaz, przykrywamy garnuszek i zostawiamy na 10-15 minut żeby kasza mogła wchłonąć resztę płynu.
Zaczynamy blendować. Gdyby budyń wyszedł zbyt rzadki możecie dodać 2 łyżeczki kaszy manny. Gdyby był zbyt gęsty - trochę mleka lub wody :)
Całość podajemy z ulubionymi dodatkami. Moja paleta owoców, bakalii i innych dodatków zmniejszyła się o połowę ze względu na cukrzycę. Marzy mi się owsianka z bananem, który jest teraz na czarnej liście. Muszę bardzo się pilnować i pomimo tego, że wcześniej też odżywiałam się zdrowo - przewracam ostatnio kuchnię do góry nogami.
A w moim domu pojawił się nowy skarb :) Taki mały nosek potrafi poprawić nastrój nawet w najgorszych momentach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz